ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αεροδρόμιο, εγκατάλειψη χωριών, επιπτώσεις από το σεισμό και Τσούτσουρος, οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα εργαστούμε σκληρά

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΑΝΤΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΥ

 

Με υποδέχτηκε  ένα πρωί Δευτέρας στο γραφείο του στο Ηράκλειο.

Ενθουσιασμένος με την απόφασή του να διεκδικήσει το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και αποφασισμένος να ηγηθεί του πολύπαθου αυτού τόπου, που η αλήθεια είναι πως ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι, τον πήγε αρκετά βήματα πισω. Γνωρίζει καλά πως οι συνεργάτες του και αυτός πρέπει να τρέξουν σε έναν αγώνα δρόμου που έχει τεράστια εμπόδια. Θα τα καταφέρει;

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου δέχτηκε με χαρά να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ. Και η συζήτηση μας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δεσμεύεται πως όλα θα μπουν σε μια τάξη και ο δήμος θα πορευτεί σε τροχιά ανάπτυξης, αν φυσικά είναι ο επόμενος δήμαρχος.

 

-                      Κ. Κεγκέρογλου, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να πάρετε την απόφαση να διεκδικήσετε τη δημαρχία του δήμου Μινώα Πεδιάδας;

 

Η απόφαση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έχει να κάνει με την παρότρυνση και έκκληση πολλών συνδημοτών και ανθρώπων που βιώνουν άμεσα την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον Δήμο. Είναι ουσιαστικά ανταπόκριση στο κάλεσμα του τόπου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, για ένα σημαντικό μέλλον, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα τόπο αξιοβίωτο, έναν τόπο προορισμού όπως ανέφερα και στην παρουσίαση της υποψηφιότητας μου. Αρα λοιπόν η απόφαση έχει να κάνε αποκλειστικά με την κατάσταση που είναι σήμερα ο δήμος, τις προοπτικές που έχει και φυσικά το πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα για να πάμε μπροστά. Όπως γνωρίζετε έχω 20 χρόνια βουλευτής, ενεργό μέλος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχω τιμηθεί με την ψήφο των πολιτών και έχω υπηρετήσει με συνέπεια σε θέσεις και αξιώματα. Στόχος μου καταλαβαίνετε, δεν είναι ένα ακόμα αξίωμα αλλά το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που βιώνει σήμερα η κοινωνία, πώς θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν –γιατί υπάρχουν ευκαιρίες. Θέλω να δημιουργήσουμε τις οσο το δυνατό καλύτερες προϋποθέσεις για τους δημότες μας, για τους κατοικους που θα μείνουν αλλά και για αυτούς που θα ήθελαν να έρθουν όμως οι παρούσες συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν. Η απόφαση λοιπόν είναι  για τον τόπο.

 

-Πότε πάρθηκε;

 

Πριν περίπου 4 μήνες

 

-Ακουγόταν όμως από πολύ νωρίτερα ότι θα κατέβετε, συζητιόταν στους δρομους του Αρκαλοχωρίου

 

Ηταν οι προτάσεις, οι παροτρύνεις και οι «πιέσεις» αν θέλετε που ασκήθηκαν για να πάρω αυτή την απόφαση. Διαβλέποντας και εγώ αλλά και πολλοι συνδημότες μας ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί μπορει να αναστραφεί με ένα καλό σχέδιο αλλά και με μια δυναμική ομάδα που θα μπορέσει να διαχειριστεί τα πράγματα το επόμενο διάστημα, πήρα την απόφαση μια είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

-                      Με την απόφαση σας να κατεβείτε υποψήφιος δήμαρχος, δημιουργήθηκαν, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, ερωτήματα τα οποία χρησιμοποιούνται και ως επιχειρήματα πλέον από τους αντιπάλους σας. Και δεν εννοώ μόνο την τωρινή δημοτική αρχή αλλά και απλοί πολίτες αναρωτιούνται για το εξής: πώς και γιατί ο Κεγκέρογλου παρατάει το βουλευτικό του αξίωμα και όλες τις παροχές που αυτό του προσφέρει, είναι και το νέο αεροδρόμιο που τον ελκύει; Και τι ακριβώς προσέφερε στο Αρκαλοχώρι από τον σεισμό και έπειτα πλην κάποιων επερωτήσεων στη Βουλή; Τι απαντάτε σε όλα αυτά που φαντάζομαι με κάποιο τρόπο θα έχουν φτάσει στα αυτιά σας;

Εχουμε ένα όραμα για τον τόπο. Και το όραμα μας είναι μια  σύγχρονη συμπολιτεία.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 4 μεγάλες προκλήσεις:

      Η δημιουργία του διεθνούς Αεροδρομίου,  η οποια έχει και τα προβλήματά της από τις αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να ελαχιστοποιηθούν αλλά και τις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν.

      Η δευτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις από τον σεισμό που δεν αφορούν μόνο το Αρκαλοχώρι αλλα και την ευρύτερη περιοχή.

      Η τρίτη πρόκληση είναι να αντιστραφεί η αρνητική πορεία εγκατάλειψης των χωριών που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναδεικνύοντας την ταυτότητα του κάθε χωριού, δημιουργώντας προϋποθέσεις για να μπορεί να μείνει κάπ9οιος σε έναν οικισμό και να ζήσει αξιοπρεπώς.   

      Και η τέταρτη πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε το μικρό μεν αλλά κρίσιμο παραλιακό μέτωπο που έχει ο δήμος μας σε συνεργασία βέβαια και με τους όμορους δήμους Αρχανών-Αστερουσίων και Βιαννου, που με τη δημιουργία του αεροδρομίου μπορεί το νότιο μέτωπο, όπως και η ενδοχώρα, να δουν μια άλλη προοπτική.

Επομένως αυτοί είναι οι στόχοι μας, δεν ασκούμε κριτική σε καμιά προηγούμενη δημοτική αρχη, γιατί κάθε δήμαρχος και κάθε δημοτική αρχή προσφέρει όσα μπορει, ανάλογα με τις δυνατότητες του και ανάλογα με τις συνθήκες. Τώρα, όσοι δεν γνωρίζουν για όλα όσα έχουν γίνει στην περιοχή από πλευράς μας, μπορούν να ασκούν οποιαδήποτε κριτική καλόπιστη ή και κακόπιστη καμιά φορά. Δεν μας  απασχολούν αυτές οι κριτικές. Εγώ ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση χρόνια, από το 1990 ήμουν κοινοτικός σύμβουλος Αρκαλοχωρίου και για 4 εκλογές νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης με συγκεκριμένο έργο για την περιοχή, με οδικά έργα που κάναμε επί νομαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Γαρεφαλάκη, σχολικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, δομές που και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Όλα αυτά βέβαια πριν 20-25 χρόνια. Σήμερα δεν αρκούν, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Και μπορούν να γίνουν. Και ως προς τις υποδομές και στον πρωτογενή τομέα, οπου ξεκινήσαμε το 1990 με δύο λιμνοδεξαμενες Καραβάδου  και Σκινιά, στη συνέχεια ο δήμος Αρκαλοχωρίου προχώρησε με αυτεπιστασία σε ορισμένα έργα, από κει και πέρα σήμερα υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας που είναι η καρδιά της υπαίθρου. Η διασφάλιση επάρκειας αρδευτικού νερού, η αγροτική οδοποιία και όλα όσα έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και τη δυνατότητα των αγροτών να καλλιεργούν αλλά και των κτηνοτρόφων να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας και έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Γνωρίζουμε πολύ καλα σε περιφερειακό, σε εθνικό αλλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ποιο τροπο θα έχουμε στη διάθεσή μας πόρους που είναι απαραίτητοι για να υλοποιήσουμε υποδομές και προγράμματα.

 

-Να μείνουμε λίγο στο κομματι του ποτιστικού νερού που απασχολεί τους αγρότες ιδιαίτερα. Υπαρχουν μελέτες και σχέδιο για την επιλυση του προβληματος ή είστε τώρα σε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το θέμα, σε συνεργασία βέβαια και με τους ειδικούς επιστήμονες-συνεργάτες που σας πλαισιώνουν;

 

Όλο το επόμενο διάστημα θέλω να διαμορφώσω πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, για αυτό και είμαστε διαρκώς σε διαβουλεύσεις με τοπικούς παράγοντες.

Η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων όπως προείπατε έχει να κάνει βεβαίως με συγκεκριμένα προγράμματα, με συγκεκριμένες μελέτες, οι οποιες είτε υπαρχουν είτε πρέπει να γίνουν. Παράδειγμα, για τον Αναποδάρη υπάρχει μελέτη, όμως δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί, για το φράγμα Μπαδιά υπάρχει μελέτη, δεν έχει προωθηθεί, είναι λοιπόν ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε συνολικά.

Για μας ένα σημαντικότατο κομμάτι είναι και αυτό της οδοποιίας, τοσο της αγροτικής όσο και της επαρχιακής, που υπάρχουν αρκετά προβλήματα και που πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ευκολη προσβαση στις καλλιέργειες αλλά και η ασφάλεια των οδηγών στο οδικό μας δίκτυο.  

Εδώ θέλω να τονίσω πως προσβλέπουμε, και πιστεύω πως θα υπάρξει άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και με την κεντρική κυβέρνηση για την βελτίωση της οδοποιίας. Δεν υπάρχουν συνεργασίες εντός και εκτός εισαγωγικων με την ΤΕΡΝΑ και την κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Η συνεργασία γίνεται μέσω των επισημων θεσμών. Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικές συμφωνίες που δεν έχουν τη σφραγίδα  της διαφάνειας και του περιφερειακού ή εθνικού σχεδιασμού. Όλα πρεπει να γίνονται μέσα από τους επίσημους θεσμους. Τα ζητήματα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι ένα άλλο κομμάτι, δεν είναι όμως ζητούμενο συνεργασία του δημου με κάποια εταιρία προκειμένου να λυσει θέματα. Είναι μια διαδικασία θεσμική, όχι ιδιωτική.

 

-          Η διαδικασία ευρεσης στελεχών που θα σας πλαισιώσουν στις εκλογές φαντάζομαι έχει ήδη ξεκινήσει. Έχετε εντοπίσει άξιους, νέους και άφθαρτους ανθρώπους που διστάζουν για διαφορους λόγους να ακολουθήσουν;

 

Με τις διαβουλεύσεις αλλά και με τις θεματικές συζητήσεις που θα διοργανωθούν για τα αγροτικα, για την επιχειρηματικότητα, για τον πολιτισμό, θα εμφανιστούν και θα αξιολογηθούν οι φορείς, τα πρόσωπα αυτών των ιδεών και οι ικανότητές τους να υλοποιήσουν αυτές τους τις προτάσεις. Εμείς θα αντιστρέψουμε αυτό που γινόταν για χρόνια, όχι μονο στο δήμο μας αλλά και στους άλλους δήμους, ένας δήμαρχος να ψάχνει περιφερειακούς και τοπικούς με κριτήριο μόνο τις ψήφους που μπορεί να φέρει στον συνδυασμό. Εμείς θέλουμε τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και οράματος και ανθρωπους ικανους να το υλοποιήσουν. Το θέμα είναι να θέλουν και να μπορούν. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις σε κάθε τόπο γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Η άγονη αντιπαράθεση στις τοπικές κοινωνίες στις οποιες πολλές φορές καλλιεργείται  έντεχνα, το διαίρει και βασίλευε είναι μια γνωστή μέθοδος,  δεν αρμόζει στις συγχρονες κοινωνίες μεγάλες ή μικρές. Ούτε έτσι μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο αύριο. Και φυσικά αν δεν υπάρξει ουσιαστική δημοτική αποκέντρωση, οι τοπικές κοινότητες δηλαδή να έχουν την ευθύνη για τα θέματα που θα προωθηθούν σε κάθε τόπο, δεν πρόκειται να αλλάξει η μοίρα του τοπου. Θα είναι μίζερη, τη μια θα έχει η μια ομαδα το πάνω χέρι, την άλλη  η άλλη και θα υπάρχει στασιμότητα, δεν θα γίνεται τίποτα. Το μοντέλο λοιπόν πρέπει να αλλάξει.  Μακριά από εμάς εντέχνως διαμορφωμένες εντάσεις σε τοπικό επίπεδο.

 

-          Θελω να κλείσουμε αυτή την πρώτη μας γνωριμία με το κομμάτι του τουρισμού. Θεωρώ πως αυτό το κομμάτι στο δήμο μας βρίσκετε σε πρωτόγονη κατάσταση πλην των εξαίρετων προσπαθειων που κάνει ο ΑΘΛΗΣΥ με την διοργάνωση του ΧΡΩΜΑ RUN και του Ημιμαραθωνίου. Πως σκοπεύετε να το διαχειριστείτε, δεδομένης της ύπαρξης εντός λίγων ετών και του διεθνούς αερολιμένα;

 

Στόχος μας όπως σας προανέφερα είναι να γίνει ο δήμος μας τόπος προορισμός. Αφενός να γυρίσουν πίσω όσοι έχουν φύγει σε έναν αξιοβίωτο τόπο με διαμορφωμένες συνθήκες διαβίωσης όσο το δυνατό ιδανικότερες.

Αφετέρου ο τόπος να επιλέγεται για επίσκεψη και διαμονή τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Αυτά προϋποθέτουν γεγονότα και ενδιαφέροντα. Πόλους έλξης. Για παράδειγμα, Αρχαιολογικό Μουσείο με τα 8000 ευρήματα που στοιβάζονται στις αποθήκες του μουσείου ηρακλείου, αρχαιολογικοι χώροι, οι οποίοι ναι μεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί ουτε αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο το οποιο να προβάλλεται, πολιτιστική κληρονομιά,  έχουμε από παραδοσιακά ελαιοτριβεία και νερόμυλους μέχρι το παραδοσιακό μουσείο μινωικής αγγειοπλαστικής, το οποίο έχει μείνει στη μέση. Λαογραφικό μουσείο που να στεγάζει τις λαογραφικές παραδόσεις, που είναι τόσο πλούσιες. Είναι δεκάδες οι ιδέες και οι προτάσεις οι οποιες μπορούν να καταστήσουν τον τόπο μας προορισμό. Οι τοσο πετυχημένες διοργανώσεις που αναφέρατε καταφέρνουν να συγκεντρώνουν 5 με 10 χιλιάδες κόσμου για μια μέρα. Υπάρχουν άλλες 364 μέρες.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου στα πρόσωπα των οποίων διακρίνω μια αισιοδοξία και μια ελπίδα μετά την ανακοινωση μου ότι διεκδικώ τη δημαρχία, ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναστρέψουμε το κλίμα της κατήφειας και της δυσαρέσκειας που δημιουργήθηκε κυρίως μετά το σεισμό. Αισιοδοξία, ελπίδα, όραμα, στόχοι και σκληρή δουλειά. Για αυτά θα παλέψουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment

Comments: 0