· 

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ, ΟΥΤΕ Ο COVID ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ!

Γράφει η Νάντυ Παπαμήτσου

 

 

Είναι πολύ ευχάριστο και άκρως ενθαρρυντικό να βλέπεις Πολιτιστικούς Συλλόγους να δρουν, να δημιουργούν, να εργάζονται για το καλό του τόπου τους. Σε εποχές δύσκολες για τα χωριά μας και για την επαρχία γενικότερα,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφενός την εγκατάλειψη από τους νέους,  το φευγιό των μεγαλύτερων ανθρώπων, αλλά και τον covid που 2 χρόνια περίπου, μας ταλαιπωρεί ανελέητα. Στη Μάρθα όμως δεν δείχνει να συμβαίνει αυτό όπως σε άλλα χωριά.

Μια χούφτα άνθρωποι, ενωμένοι, (για το απερχόμενο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάρθας, ο λόγος), παρουσίασαν έναν απολογισμό-διαμάντι, αφού οι δραστηριότητές τους, εθελοντικές και μη,  χτύπησαν κόκκινο!

Ας είναι αυτό το πρόγραμμά τους φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και για υπόλοιπα χωριά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των οποίων, έμειναν στα ανούσια λόγια, στις υποσχέσεις, στα ψέματα και σε αποκλεισμούς ανθρώπων και ομάδων. 

Από τον Οκτώβριο του 19 μέχρι και τον Ιούνιο του 21, για του λόγου το αληθές, ο ΠΣ Μάρθας, προχώρησε στις εξής δράσεις:

 

"ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019. Χριστουγεννιάτικος στολισμός και των δυο οικισμών.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Έκδοση λαογραφικού ημερολογίου για το έτος 2020 με φωτογραφίες συγχωριανών μας.
• Xριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση από τα παιδιά του χωριού, με καλεσμένους ολους του χωριανούς. Ακολούθησε γλέντι με τον κ. Φανουράκη Μανώλη και το Γιώργο Ατσαλή που ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως κι αφιλοκερδώς στο κάλεσμά μας. Ευχαριστούμε επίσης την κα Λιτσα Μαρκοπούλου, που με υπομονή κι αφιλοκερδώς συνεργάστηκε με τα παιδιά του χωριού μας κι επιμελήθηκε της παράστασης.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020 Κοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου στο Αρκαλοχώρι- Βράβευση επιτυχόντων στις Πανελλήνιες εξετάσεις
ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ COVID 19 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΕΩΝ ΛΟΓΩ COVID 19
ΜΑΪΟΣ 2020 Καθαρισμός των οικισμών, βάψιμο στις γειτονιές, φύτεμα λουλουδιών, με εθελοντική εργασία και συμμετοχή συγχωριανών μας.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στο Τσικαλουδι που περιλάμβανε φαγητό και κρητικό γλέντι, μετά τον Εσπερινό. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, κι είμαστε σίγουροι, πως όσοι συμμετείχαν έχουν μόνο θετικές εντυπώσεις.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 Διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς με εθελοντική εργασία και συμμετοχή των παιδιών.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 Δωρεάν υπέρηχος μαστού στις κυρίες κατοίκους ή με καταγωγή από τη Μάρθα. Ευχαριστούμε τον γιατρό κο Ευστράτιο Καραγιαννακίδη για την εθελοντική προσφορά του
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ COVID 19 Δεύτερη απαγόρευση
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 Ημερολόγια 2021 Πολιτιστικού Συλλόγου
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021 Επαφές με Δήμο Βιάννου από την Προέδρο του Συλλόγου και τον κ. Ανεθρεπτάκη Μιχάλη. για εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίου, αποκλειστικά για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του Σχολείου μια και η αρχική μελέτη, περιλάμβανε μόνο ελαιοχρωματισμούς και τοποθέτηση πλακιδίων. Αποδοχή αιτήματος. Ξεκινά η ανάδειξη πέτρας με επιπλέον κονδύλιο από το εγκεκριμένο της Περιφέρειας και με την επίβλεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Σταυρακάκη Μήνα για την πολύτιμη βοήθειά του.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2021 Ολοκλήρωση ανακαίνισης εσωτερικού χώρου με ανάδειξη πέτρας, πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, vintage φωτιστικά και ενδιάμεση πόρτα επικοινωνίας με αποθήκη. Η επιλογή σχεδίου ανάδειξης πέτρας, χρωματισμών, εσωτερικής πόρτας και φωτιστικών ήταν επιλογή των μελών του Δ.Σ. , τιμολογήθηκαν και εξοφλήθηκαν από το Δήμο Βιάννου τον οποίο κι ευχαριστούμε. Συνολικό κόστος εσωτερικής ανακαίνισης, 5.500 ευρώ.
Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να λειτουργεί πλέον νομότυπα και να μπορεί να αξιώσει επιχορηγήσεις. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, αιτηθήκαμε την πρώτη επιχορήγηση από την Περιφέρεια Κρήτης, και μας εγκρίθηκε το ποσό των 1500 ευρώ το οποίο και θα λάβει ο Σύλλογος τις επόμενες ημέρες, με κατάθεση στον λογαριασμό του. (έχουν προσκομισθεί όλα τα δικαιολογητικά της εκταμίευσης)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ 2021 Με εθελοντική συμμετοχή εγινε καθαρισμός των χώρων εσωτερικά και εξωτερικά, βάψιμο κάγκελων παραθύρων , καθαρισμός και βάψιμο του αύλιου χώρου, και ρυακιού (τα Σαββατοκύριακα με εθελοντική εργασία).
Αγορά 100 ξύλινων καρεκλών με δωρεές συγχωριανών μας (τα ονόματα είναι στη διάθεσή σας κι έχουν αναγραφεί τόσο στο βιβλίο ταμείου όσο και στο σχετικό Πρακτικό του Δ.Σ.)
ΜΑΙΟΣ 2021. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο των Ορέων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Κρήτης μέσω της Υφαντικής Τέχνης . Φωτογραφίες με παλαιά υφαντά στάλθηκαν στην σχετική έκθεση κι αποκτήθηκε μια άριστη σχέση με το Πανεπιστήμιο των Ορέων για μελλοντική συνεργασία.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2021 Τοποθέτηση ταμπέλας Πολιτιστικού Συλλόγου. Τοποθέτηση ρόλερ με ψηφιακή εκτύπωση φωτογραφιών παλιών συντοπιτών μας.
Κατάθεση φακέλου στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης για την αναπαλαίωση της
Γρά Βρύσης κι αισιοδοξούμε για μια θετική απάντηση.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown τα μέλη του Δ.Σ. ήταν στην διάθεση των συγχωριανών τους που είχαν πρόβλημα μετακίνησης κι εξυπηρετούσαν με αγορές τροφίμων ή φαρμάκων.
Όλες οι δράσεις έγιναν με εθελοντική εργασία και συμμετοχή συγχωριανών τους οποίους και το απερχόμενο ΔΣ ευχαρίστησε σε ανακοίνωσή του.
Το ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ , (το οποίο θα συσταθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες), απαρτίζεται από τους :
Κλειώ Μελισσουργάκη
Γιώργο Μπουμπάκη
Γερακάκη Θεονίκη
Μελισσουργάκη Άννα
Κολιακουδάκη Άννα
Κολιακουδάκη Μανόλη
Λιανουδάκη Αντιγόνη
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανεθρεπτάκης Μιχάλης
Μανουσάκη Κατερίνα
Γερακάκης Γιάννης
Εγώ με τη σειρά μου να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στο ΔΣ που αποχώρησε και να ευχηθώ από την καρδιά μου Καλή Δύναμη και Δημιουργικότητα στο νεοεκλεγέν ΔΣ.
Καλή σας συνέχεια Γείτονες!