· 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΚΑΙ Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ

 

Σημαίνει "με την προστασία, τη συμπαράσταση και στήριξη κατά κανόνα ηθική - ποτέ ή σπανιότατα υλική". Η έκφραση έχει την πηγή της στην αρχαιότητα. Αιγίς είναι το δέρμα της αιγός (γίδας).
Ειδικότερα, οι πρόγονοί μας ονόμαζαν αιγίδα την προστατευτική ασπίδα του Δία, επειδή είχε κατασκευαστεί από το δέρμα της Αμαλθείας αιγός.
Με την αιγίδα του ο Δίας έλαβε μέρος στην γιγαντομαχία και κατά την νικηφόρα έκβαση της σύγκρουσης τη δώρισε στην κόρη του Αθηνά.
Μην ξεχνάμε ότι Αμάλθεια ήταν η μυθολογική γίδα που έθρεψε με το γάλα της τον Δία όταν ήταν μωρό, στο Ιδαίον Άντρον της Κρήτης.
Η αιγίς της Αθηνάς ήταν κοντό εξωτερικό ένδυμα από δέρμα γίδας, με κεφάλι γοργόνας και θυσάνους (φούντες) από φίδια, για να προκαλεί τον τρόμο στους αντιπάλους.
Οι Μακεδόνες βασιλιάδες φορούσαν προστατευτικό θώρακα που τον έλεγαν αιγίδα.
Τον ίδιο θώρακα φορούσαν και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες με γοργόνα στο κέντρο και τον έλεγαν επίσης αιγίδα.
Αργότερα αιγίδα φορούσαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και αξιωματούχοι.
Αλλά και οι Σταυροφόροι, που αντικατέστησαν τη γοργόνα με σταυρό. Ίδια ρίζα με την αιγίδα, έχει και το ρήμα "αίσσω"=κινούμαι ορμητικά, εφορμώ, αποκρούω.
Επίσης και οι λέξεις:
-Αιγεύς=άτρωτος, αχτύπητος, επιθετικός
-Αιγαίον πέλαγος=το κινούμενο με ορμητικούς κυματισμούς -Αιγίζω=στάζω, συντρίβω, διαμελίζω, αποκρούω
-Αιγιαλός (γιαλός), αιγιαλίτης ζώνη, Αιγιάλεια, Αίγιο κλπ. - Επαιγίζω=επιπίπτω επιτίθεμαι,εφορμώ.
Την ίδια σημασία με το επαιγίζω έχει και το καταιγίζω από το οποίο προέρχεται η καταιγίδα=ραγδαία ανεμοθύελλα. Και ο καταιγισμός πυρός=πυκνές ριπές βλημάτων στον ίδιο στόχο.
 
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Δημοσίευση Πέτρου Δικορου)