· 

O π. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ

Π. Μιχάλης Παπαϊωάννου: Ελπίζω η πανδημία να τελειώσει γρήγορα και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για την Ενορία Αγίου Αντωνίου και το χωριό μας, όλοι μαζί!

Συνέντευξη στην Νάντυ Παπαμήτσου

 

Ο παπά Μιχάλης είναι ένας ιερέας που γνώρισα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τη στιγμή δηλαδή που ανέλαβε την ενορία του Αγίου Αντωνίου. Νέος άνθρωπος, σπουδαγμένος, με μια υπέροχη οικογένεια, επέλεξε να έρθει στο χωριό του μια χρονική στιγμή που η κατάσταση ήταν τεταμένη στην ενορία, μετά την αποχώρηση του πατρός Νικήτα Καπελάκη. 

Έτσι, η θητεία του ξεκίνησε με τον δύσκολο πρώτο στόχο να καθησυχάσει τους πιστούς και να τους κάνει να αισθανθούν ξανά σιγουριά και ασφάλεια. 

Επέλεξε να βουτήξει αμέσως στα βαθιά, αποφασίζοντας να συνεργαστεί άμεσα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της κοινότητας Νικήτα Ζαμπουλάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού (που μόλις τον έχει αναλάβει ο Δημήτρης Καρτσάκης προκειμένου να μην διαλυθεί), με τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Ζαμπουλάκη και φυσικά με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να φέρει πιστούς και εθελοντές στους κόλπους της ενορίας, βάζοντας μπροστά τα έργα που είχε στο μυαλό του και συμμετέχοντας σε δράσεις, που το καλοκαίρι του '19 μέχρι και το πρώτο λοκντάουν ήταν ομολογουμένως έντονες.

Αποφάσισα να συνομιλήσω μαζί του στο πλαίσιο μιας σειράς συνεντεύξεων που σκοπεύουν τα ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ να πραγματοποιήσουν με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ του χωριού μας και που ελπίζουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. 

Ο παπά Μιχάλης άνοιξε την καρδιά του και η αλήθεια είναι πως αν και λιγομίλητος, είπε αρκετά. Και φυσικά διαπίστωσα με μεγάλη χαρά πως έχει πλήρη εικόνα για το τί συμβαίνει και τί χρειάζεται τόσο η ενορία όσο και το χωριό.

Τα ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ και εγώ προσωπικά του εύχομαι υγεία, καλή επιτυχία στο έργο του, καλή δύναμη, και φυσικά τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μου 

 

 

Έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο στην ενορία του Αγίου Αντωνίου. Πώς σας υποδέχτηκε το χωριό μας και σας ρωτώ με γνώμονα το γεγονός ότι ήρθατε στον Σκινιά σε μια χρονική στιγμή που η κατάσταση ήταν τεταμένη στην ενορία.

Όντως η κατάσταση ήταν λίγο τεταμένη στην ενορία αλλά νομίζω ότι στο χωριό έγινε μια γενικότερη αλλαγή προσώπων. Το καλοκαίρι του 2019 άλλαξε όχι μόνο ο παπάς αλλά και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και πρώτη φορά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στην συμπολίτευση στο δήμο. Στο χωριό μας λοιπόν έγιναν αλλαγές, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι καινούργιοι είναι καλύτεροι ή οι παλιοί χειρότεροι. Απλώς το αναφέρω ως γεγονός.

 

 

Ποια ήταν τα «προβλήματα» που έπρεπε να επιλύσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν «προβλήματα». Ο κάθε ιερέας εργάζεται με τον δικό του τρόπο, βάζει τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα κάνει πάντα όλα σωστά. Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι τα ξωκκλήσια χρειάζονταν –και χρειάζονται- μια γενικότερη έγνοια και περιποίηση. Να μην ασχολούμαστε μια φορά το χρόνο που γιορτάζει το καθένα από αυτά. Να λειτουργούμε και άλλες φορές το χρόνο σε αυτά. Το χρωστάμε στους Αγίους μας. Αυτό είναι ένα από τα «προβλήματα» που είδα εγώ.

 

Υπάρχουν σαφώς και άλλα, αλλά λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, πρέπει να ιεραρχήσουμε τα σχέδιά μας και να ασχοληθούμε σε αυτή τη φάση με τα πιο επείγοντα θα έλεγα, τα τρέχοντα.

 

 

Αν σας έλεγα να κάνετε έναν απολογισμό του έργου της ενορίας, θα είχε αυτός θετικό πρόσημο;

Σκέψεις και προτάσεις έχω πολλές. Είμαι 16 μήνες στο χωριό μας και από τους 16 μήνες, οι 3 είναι με κλειστές εκκλησίες (που σημαίνει μηδενικά έσοδα) και άλλους 6 μήνες, οι οποίοι είναι με περιορισμούς.

Παρόλα αυτά, το χωριό έκανε ένα τεράστιο έργο και αναφέρομαι στην ανακαίνιση της Αγίας Παρασκευής , η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά το πρώτο lockdown, και μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκε πλήρως και αποτελεί ένα στολίδι για το χωριό μας. Και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους χωριανούς που βοήθησαν χρηματικά ή με εθελοντική εργασία για να γίνει αυτό το μικρό όνειρο πραγματικότητα. Και να επισημάνω βέβαια ότι υπάρχει ενδιαφέρον για βοήθεια και στήριξη προς την Ενορία όχι μόνο από τους κατοίκους του χωριού αλλά και από χωριανούς που ζουν εκτός.

 

 

Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και τι αυτό που σας στενοχωρεί στον χώρο της ενορίας;                                                                                                                    Αυτό που με ανησυχεί στο χώρο της ενορίας αλλά και γενικότερα στο χωριό είναι ότι δεν έχουμε ομόνοια μεταξύ μας (… παρά μόνο στις κηδείες, ιδιαίτερα νεαρών προσώπων, όπου συμμετέχουμε σύσσωμοι). Αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι δυστυχώς. Αυτό «μικραίνει» το χωριό μας. Αν αφήσουμε ο καθένας μας πίσω τον εγωισμό, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα και το χωριό θα πάρει το δρόμο που του αξίζει. 

               

 

Πως απαντάτε σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι δημιουργείται πάντα μια κλίκα στο χώρο των ενοριών και των επιτροπών τους;                                                                   

Κλίκα σημαίνει ομάδα ανθρώπων με κοινά συμφέροντα που προσπαθούν να αναρριχηθούν στον κοινωνικό ιστό με απώτερο στόχο την οικονομική ή κοινωνική τους ανέλιξη. Φυσικά και δεν ισχύει στη δική μας ενορία αυτό, ούτε θα επιτρέψω ποτέ να συμβεί, αφού οι επίτροποί μας, οι ιεροψάλτες μας και οι εθελοντές που έχουμε, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τον πολύτιμο χρόνο τους οικειοθελώς, με αγαθή πρόθεση και με γνώμονα την αγάπη προς την εκκλησία και το χωριό.

 

 

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας; Τι σκέφτεστε για την ενορία και ποια είναι τα έργα και οι δράσεις με τις οποίες σκοπεύετε να προχωρήσετε;               

Πρώτα από όλα να περάσουμε αυτή την πανδημία και να είμαστε όλοι υγιείς. Από κει και πέρα, άμεσος στόχος για το 2021 είναι η ανάπλαση της Αγίας Φωτεινής και η ανάδειξη του χώρου του «Κρυφού Σχολείου» που θέλω να πιστεύω πως με τη δύναμη του Θεού θα καταφέρουμε. Παράλληλα έχουμε προγραμματίσει κάποιες βελτιώσεις στο Πνευματικό Κέντρο (εσωτερικά και εξωτερικά) ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάθε τύπου εκδηλώσεις πιο εύκολα και πιο λειτουργικά.  Ένα σχέδιο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί επίσης είναι και η αγιογράφηση εσωτερικώς του Αγίου Αντωνίου. Είναι έλλειμμα για το χωριό μας. Υπάρχουν πολύ μικρότερα χωριουδάκια που έχουν αγιογραφημένες τις εκκλησίες τους και εμείς ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει. Καλό θα ήταν κάθε οικογένεια να κάνει και μία, να αφήσει το στίγμα της στον Άγιο Αντώνιο. Αυτό είναι βέβαια μια δική μου σκέψη, προσωπική. Θα το δούμε στο εγγύς μέλλον με την επιτροπή μας. Άλλοι στόχοι που δεν έχουν να κάνουν με την ενορία αλλά και με συνεργασία με άλλους  τοπικούς φορείς, είναι η δημιουργία Τράπεζας Αίματος που θα βοηθήσει το χωριό μας στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί (ήδη έχουν υπάρξει τέτοιες), καθώς και η βελτίωση του Περιφερειακού Ιατρείου όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ίσως η αγορά κάποιων απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων; Μπορούμε νομίζω να το δούμε και αυτό…

 

Π. Μιχάλη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτή μας τη συνομιλία.

Εγώ σε ευχαριστώ Νάντυ για αυτή τη συνέντευξη, καλή επιτυχία σε αυτό που κάνεις και κάθε ευτυχία στην οικογένειά σου. Και μια που μου δίνεται η ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους, καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος σε όλο τον κόσμο!