· 

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
Στον πλατωνικό Κρατύλο το όνομα Αθηνά ετυμολογείται από το Α-θεου-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή η νόηση του Θεού (Κρατυλ. 407b). Και όταν λέγει νόηση του θεού εννοεί του μέγιστου θεού και πατέρα της ο οποίος αποτελεί και την προσωποποίηση του συμπαντικού νου ΔΙΑ ΖΕΥΣ ο οποίος κατέχει το σκήπτρο των 24 μέτρων ένδειξη της υπέροχης του (όσο αφορά τις ιδιότητες του) τόσο στο ολύμπιο όσο και στο τιτανικό πάνθεο.
Η γέννηση της Αθηνάς.
Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη σύζυγος του Δία.
Ο Δίας, φοβούμενος ότι η Μήτιδα θα γεννούσε ένα γιο ισχυρότερο από τον ίδιο, την παραπλάνησε καθώς η μήτιδα είχε την δύναμη να αλλάζει μορφές της ζήτησε να μεταμορφωθεί σε μια σταγόνα νερού οπού και την κατάπιε.
Αργότερα, ο Δίας άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Τότε ο Ήφαιστος με ένα μεγάλο σφυρί χτύπησε το κεφάλι του Δία και πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας μια ασπίδα. Βλέποντας τον Δία, τα πέταξε στα πόδια του, δείγμα αναγνώρισής του ως υπέρτατου θεού.
Η Αθηνά, ως θεά (και) του πολέμου, ήταν περιβεβλημένη με Αιγίδα, διαφορετική από αυτήν του Διός. Κατά μία εκδοχή, η Αθηνά κατασκεύασε την αιγίδα της από το δέρμα της Χίμαιρας ή, κατ' άλλη εκδοχή, από το δέρμα του τέρατος Αιγίδος ή Αιγήεντος το οποίο η Αθηνά εξολόθρευσε.
Ο μύθος αυτός αποτελεί έναν από του ποιο μυητικούς στον αρχαίο μας ελληνικό κόσμο τον οποίο θα τον αναλύσουμε μαζί …
Προσωνύμια της Αθηνάς
Παλλάς
Ίσως το προσωνύμιο να προέρχεται από τον Γίγαντα Πάλλαντα, τον οποίο σκότωσε η Αθηνά στη Γιγαντομαχία. Κατά άλλη εκδοχή πήρε το προσωνύμιο αυτό, επειδή γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία πάλλοντας το δόρυ της.
Γλαυκώπις
Χρησιμοποιείται συχνά από τον Όμηρο. Έχει την έννοια γαλανομάτα (γλαυκός+ ωψ). Ενδιαφέρον είναι το ότι η κουκουβάγια (αρχ. γλαυξ), το ιερό πουλί της Αθηνάς, προέρχεται από την ίδια ρίζα, ίσως λόγω και των δικών της μεγάλων και λαμπερών ματιών.
Πηγη: Ορφικός Κύκλος