· 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΑΡΗ!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ, μεγάλη αλλά διακριτική ομάδα επιστημόνων και ερευνητών πρόκειται να "μελετήσουν" μέσα στο καλοκαίρι το Φαράγγι του Σκινιά!

ΕΙδικοί που είναι πλήρως ενημερωμένοι και γνώστες του αντικειμένου, σκοπεύουν να περπατήσουν το φαράγγι μας προκειμένου να δουν, να καταγράψουν και να "αποκωδικοποιήσουν" όλες τις ομορφιές αλλά και τα ευρήματα, ή τις τεχνητές "κατασκευές" που μπορεί να μας έρχονται από το παρελθόν!

Πολύ σύντομα τα ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΚΙΝΙΑ θα έχουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την πρώτη ίσως οργανωμένη από ειδικούς αποστολή στο αγαπημένο μας φαράγγι!

Το φαράγγι του Αναποδάρη σχηματίζεται στο τελικό τμήμα του μεγαλύτερου ποταμού της Κρήτης, του Αναποδάρη που συλλέγει τα νερά του κεντρικού νομού Ηρακλείου και της νότιας Δίκτης. Η προτεινόμενη διαδρομή διάρκειας 3:30 ωρών είναι εφικτή κυρίως το καλοκαίρι, όταν ο ποταμός δεν έχει πολύ νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποταμός κατεβάζει περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά νερά το χρόνο, μια πολύ μεγάλη ποσότητα για τα δεδομένα της Κρήτης. Η προτεινόμενη πορεία ξεκινάει από την κοίτη του ποταμού, αφού ακολουθήσουμε χωματόδρομο περίπου 3 χλμ από το χωριό Σκινιάς. Το περπάτημα για τις δύο πρώτες ώρες γίνεται μέσα στην κοίτη του ποταμού. Η διάβρωση του ποταμού σχηματίζει μοναδικά περάσματα, πολλές φορές απροσπέλαστα λόγω μεγάλων βράχων. Αυτοί οι βράχοι σχηματίζουν μορφές γιγάντιες, ανθρώπων και ζώων, προκαλώντας το δέος του επισκέπτη.

Μετά από λίγο θα φτάσουμε στο πιο άγριο σημείο του φαραγγιού, όπου χρειάζεται τεχνικός εξοπλισμός για τη συνέχεια. Λίγο πιο πριν υπάρχει παράκαμψη από τα ανατολικά του φαραγγιού, που μετά από μισή ώρα τραβερσαρίσματος οδηγεί ξανά στην κοίτη. Από εκεί αξίζει να επιστρέψουμε λίγο πίσω για να θαυμάσουμε το άγριο φαράγγι και τις μεγάλες λίμνες που σχηματίζονται ως την αρχή του καλοκαιριού. Από αυτό το σημείο, η έξοδος ως την παραλία Δέρματος είναι περίπου μια ώρα μέσα στην κοίτη του ποταμού. Στη Δέρματο δημιουργείται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό δέλτα ποταμού σε όλη την Κρήτη που καταλαμβάνει αρκετά στρέμματα με λιμνάζοντα νερά και διαφορετικά ρέματα τα οποία περιβάλλονται από υδροχαρή βλάστηση. 

 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΡΑΚΗ.